Klobása z diviny - recept
potrebujeme:
Na 10kg klobások, použijeme 7 kg jelenieho mäsa a 3 kg čistej bravčovej slaniny,210g soľ,100g sladká paprika,20g mleté čierne korenie,20g mletá rasca,80g popučený cesnak,1ČL práškového cukru,1ČL mletý zázvor,1ČL mleté nové korenie,1PL majoránu.Pre dosiahnutie pikantnosti, je možné pridať 20g štipľavej papriky. Zaručujem neodolateľnú chuť.
postup:
Obidva druhy mäsa zomelieme na mlynčeku s priemerom šajby 6 mm,ďalej do zo mletej zmesi pridáme soľ a všetky ingrediencie, ktoré potrebujeme, pre dobré a ľahšie vy miešanie klobásnej zmesi môžme na 10 kg mäsa použiť 1 liter vody.Klobásky necháme odstáť a obschnuté kladieme do udiarne a údime studeným dymom z bukového rezu.
Pečený, plnený bažant - recept
potrebujeme:
1 ks bažant kohút
anglická slanina
jablko
väčšia cibuľa
5-6 strúčikov cesnaku (podľa chuti)
bylinky: bazalka, tymián
maslo
škorica
červená mletá paprika
soľ
olej
postup:
Vyháčkovaného bažanta stiahneme s kože (môžme použiť aj s kožou ošklbaného)a umyjeme ho vo vode. Ak je to možné vyberieme viditeľné broky.
Jablko nakrájame na plátky, rovnako tak aj slaninu. Štvrťku cibule postrúhame na trelku a natrieme ňou vnútro bažanta, kde potom následne vložíme jablká posypané škoricou. Môžme zašiť aby plnka nešla von ale nieje to nutné.
Na spodok zapekacej misky dáme trochu oleja a vložíme tam bažanta. Posolíme ho a na vrch potrieme bylinky + papriku rozrobenú v oleji.
Potom poukladáme plátky slaninky, ostatok cibule pokrájanej z cesnakom a na vrch ešte pridáme plátky masla.
Takto pripraveného bažanta vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 200-250°C do zlatista.
Počas pečenia podlievame hodne výpekom, aby bolo mäsko šťavnaté. Ako prílohu odporúčam zemiakovú kašu alebo ryžu (každý podľa svojej chuti). Na ozdobu môžete použiť brusnice. A na pitie skleničku dobrého vínka!
Želám dobrú chuť ;-)
Plnený poľovnícky rezeň - recept
potrebujeme:
800 g mäsa z jeleňa, oravskú slaninu, olej, kyslé uhorky, cibuľu, vajcia, cesnak, sterilizovanú kapiu, horčicu, strúhanku, 2 lyžice piva, mleté čierne korenie.
postup:
Nakrájané a naklepané rezne necháme odležať 2 až 3 hodiny. Po odležaní rezne osolíme, okoreníme, potrieme prelisovaným cesnakom a poukladáme na ne tenké plátky slaniny, kolieska cibule, kolieska uhorky, kolieska natvrdo uvarených vajec, plátky kapie a pokvapkáme horčicou. Rezne preložíme cez polovice spojíme špáradlami, obalíme v múke, vajci a strúhanke a vypražíme na oleji. Podávame so zemiakmi.
Slonie žrádlo - recept
1 kg mäkkej krájanej salámy
6 veľkých cibúľ
1 pohár zaváraných uhoriek
2 polievkové lyžice oleja
2 lyžice plnotučnej horčice
1 lyžica octu
210 g paradajkového pretlaku
lyžička soli
lyžička chilli
6 kociek cukru
40 dkg majonézy
postup:
Na drobno nakrájame salámu, uhorky i cibuľu. Zmiešame olej, ocot, pretlak, horčicu, soľ, cukor a chilli a za stáleho miešania privedieme do varu. Chvíľu povaríme a potom nalejeme na salámu s uhorkami a cibuľou. Necháme vychladnúť a pridáme majonézu. Natierame na sendvič, alebo jeme ako šalát.
tento recept nie je môj,ale mám ho vyskúšaný a je veľmi dobrý.Prajem dobrú chuť!!!!!
pagáčiky - recept
30 dkg hladkej múky, 250 ml kyslej smotany, 1 palmarín, soľ.
postup:
Múku rozmiešame so soľou, pridáme kyslú smotanu a palmarín a vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme a preložíme. Postup opakujeme 3x po 20 minútach. Potom necháme cesto cez noc odstáť v chladničke a na druhý deň rozvaľkáme, vykrajujeme malé pagáčiky, ktoré poukladáme na suchý plech, potrieme vajíčkom, posypeme sézamom, makom, alebo ľanovým semiačkom a pečieme dozlatista.
Stehno z diviaka pečené - recept
800 g diviačieho mäsa zo stehna, soľ, nahrubo potlčené čierne korenie, masť, petržlenová vňať, 2 cibule, 3 borievky, vývar z masoxu
postup:
Odležané mäso odblaníme, umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme a zo všetkých strán opečieme na rozohriatej masti.
Pridáme posekanú vňať, na kolieska pokrájanú cibuľu, borievky, podlejeme horúcim vývarom, prikryjeme a vo vyhriatej rúre pečieme domäkka.
Počas pečenia obraciame a polievame šťavou. Potom odkryjeme a upečieme do ružova.
Srnčie rezne v marináde - recept
potrebujeme:
500 g mladého srnčieho mäsa, 0,1 l oleja, 0,05 l bieleho vína, soľ, mleté čierne a nové korenie, 50g cibule, estragón, mätu piepornú, 50 g masti.
postup:
Dobre odležané mäso umyjeme, odblaníme, osušíme obrúskom a pokrájame na rezne, ktoré naklepeme.
V oleji rozmiešame víno, soľ, mleté čierne korenie a nové korenie, postrúhanú cibuľu, estragón a mätu piepornú.
Touto zmesou naklepané rezne natierame a ukladáme na seba. V marináde ich necháme stáť do druhého dňa. Potom ich vyberieme a na panvici v rozpálenej masti opečieme do zlata.
Opečené rezne upravíme na misu a podávame s vypraženými tyčinkami a tatárskou omáčkou.